Ens agrada fer xarxa a través dels projectes comunitaris i engegar noves iniciatives que aportin valor a la nostra ciutat i ens permetin crear noves oportunitats laborals.
Moda Re- Girona
Moda Re- és una botiga de roba de segona mà de Càritas Diocesana de Girona gestionada per la nostra cooperativa. Va obrir les seves portes la primavera del 2021 i està situada al carrer Maluquer Salvador, en ple eix comercial de la ciutat.
El projecte Moda Re- es basa en l’economia circular, que té en compte les persones i el medi ambient. D’una banda, la venda de roba de segona mà allarga la vida útil de la roba de vestir i de l’altra, proporciona feina amb condicions laborals dignes a persones en risc d’exclusió social.
L’establiment s’emmarca dins del Projecte Singular Botigues Responsables per a la Recuperació – Roba@d9, en el que també participen, a més de la cooperativa Avancem Santa Clara, dues altres entitats com són Formació i Treball i Actua, que han obert botigues a Santa Coloma de Gramanet i El Vendrell, respectivament. El projecte està promogut per la direcció general d’Economia Social de la Generalitat i compta amb el finançament del Ministeri de Treball i Economia Social. A Girona, l’obertura de la botiga també ha rebut el suport econòmic d’Inditex.
Carrer de Maluquer Salvador, 14
17002 Gerona
De dimarts a dissabte de 10 h a 20h
Rasmia
Rasmia és un projecte comunitari que va néixer l’any 2019 per identificar i acompanyar grups d’empleades de la llar i les cures en el territori amb l’objectiu de promoure el seu empoderament i autonomia.
Promovem i desenvolupem estratègies per a la restitució i reparació de drets, focalitzant-ho, tant en els col·lectius d’empleades de la llar i les cures com en aquelles dones que es troben en situació de vulnerabilitat i que viuen les diferents formes de discriminació múltiples i agreujades.
Amb aquest projecte es promou l’accés d’aquest col·lectiu, majoritàriament femení, a diferents recursos, brindant les oportunitats i els serveis necessaris per a una vida digna.
Es treballa en xarxa per a incorporar polítiques de protecció social a les treballadores de la llar i les cures, i d’aquesta manera donar reconeixement al que és una activitat necessària i vital, proveïdora de benestar social per a les persones, establint mecanismes que redistribueixin la càrrega del treball en les empleades de la llar i les cures.
Impulsem mesures que enforteixin el lideratge i incrementin la participació de les dones en els espais de decisió.
Promovem el dret a l’accés al treball remunerat i decent, a través de mecanismes que afavoreixin la igualtat i el reconeixement del treball de les empleades de la llar i les cures.
Contribuim a la inclusió de la perspectiva de gènere en la planificació i gestió territorial.
Secundem i promovem protocols, guies, manuals que constitueixin la base de la norma jurídica en matèria d’igualtat d’oportunitats i drets entre homes, dones en el servei de les cures i treballs de la llar.
Projecte Sherpa
Sherpa es un projecte que s’ha creat per facilitar i habilitar eines que han permès als joves créixer com: persones en àmbits laborals, educatius, culturals i socials.
Hem informat i entrevistat 45 joves i hem seleccionat els 30 participants, hem creat ambients adequats perquè cadascun dels participants es poguessin sentir segurs, tranquils i consolidessin coneixements per a poder prendre la decisió de participar en sherpa.
També hem fet xerrades grupals perquè tots els participants i mentors es coneguessin i de aquesta manera hem pogut aconseguir crear xarxa entre tots i totes. Durant tot l’ any en el procés de mentoria s’ha treballat molt activament individualment i també alguna acció grupal, hem treballat les habilitats socials, relacionades amb el coneixement d’ells mateixos, l’autoestima, la seguretat, la seva imatge personal i autoimatge i hem fomentat el creixement continua com una eina imprescindible per el desenvolupament eficaç de cada individu i per la millorar de tota la comunitat.
S’han fet mentories cada setmana
Els 31 mentors i mentores han fet trobades setmanals d’una hora i mitja amb els joves durant els deu mesos en què s’ha desenvolupat la mentoria i, després de cada trobada setmanal, s’han posat en comú els avenços aconseguits, se ha assolit l’ objectiu de promoure la inserció laboral i l’emancipació de 30 joves sense referents adults a Girona. Hi ha 10 joves que han trobat feina i 15 s’han emancipat. A través de mentors, s’ha ofert als joves un itinerari personalitzat que ha tingut en compte tant aspectes emocionals, ha treballat l’autoconeixement, l’autoestima, l’autocontrol, la gestió de conflictes i la seguretat, com aspectes professionals amb una formació contínua per la millora de les competències digitals i idiomàtiques. Els mentors també han ofert acompanyament en temes jurídics i de salut per aconseguir que els joves puguin emancipar-se i avançar cap a una autonomia completa. El projecte ha disposat del suport d’entitats per millorar les relacions interpersonals, la comunicació assertiva, el treball en equip, fomentar el treball comunitari i ampliar la xarxa social dels joves..
Subscriu-te al nostre butlletí