Botiga moda re- girona

La cadena MODA RE-, impulsada per Càritas i que actualment ja compta amb 21 punts de venda a tot l’Estat, ha obert el primer establiment a Girona. La botiga, situada al número 14 del carrer Maluquer Salvador, ha estat creada amb una imatge moderna i actual, que vol trencar amb els estereotips que s’associen a les botigues de segona mà, i ofereix també peces outlet cedides per algunes de les principals marques de moda. La botiga gironina és la quarta de la cadena Moda Re- a Catalunya, després de les de Lleida, l’Urgell i Manresa. El projecte tèxtil de MODA RE-  es basa en una economia circular que respecta i cuida les persones i el medi ambient. D’una banda s’allarga el cicle de vida del tèxtil, de l’altra, es proporciona feina normalitzada i amb unes condicions laborals dignes a persones en risc d’exclusió. S’aconsegueix així un triple impacte social, mediambiental i econòmic. A Girona, la botiga estarà gestionada per la cooperativa Avancem Santa Clara, nascuda com a iniciativa d’economia social de Càritas Diocesana de Girona i dedicada principalment a oferir serveis de cura i neteja. El nou projecte MODA RE- ha permès crear sis nous llocs de treball estable ocupats per dones, un col·lectiu especialment castigat per la pobresa crònica. La presidenta d’Avancem Santa Clara, Ivon Maritza Henao, ha destacat que, arran de la crisi sanitària, “cal posar en valor projectes d’economia social i solidària com aquest, que aposten pel comerç de proximitat i la generació de llocs de feina a partir de processos de recuperació”. “La crisi ha colpejat durament els col·lectius més vulnerables i les persones que compren a les botigues MODA RE-  ajuden aquests col·lectius a poder sortir d’aquesta crisi”, ha afegit.

Economia circular 

Segons un estudi de la Fundació Ellen MacArthur, la indústria de la fast fashion ha propiciat que la producció de roba a tot el món s’hagi multiplicat per dos en només 15 anys, passant de 50.000 milions de peces de roba l’any 2000, a 100.000 milions l’any 2015. Durant el mateix període, l’ús es dona a les peces de roba abans de llençar-les ha disminuït un 36%, especialment en aquells països amb majors ingressos. Si l’any 2000 ens posàvem una jaqueta 200 vegades abans de desprendre’ns-en, ara ho fem només 128 vegades.  Aquesta doble tendència a l’increment en la producció de roba i a la seva infrautilització té una clara conseqüència en la generació de residus tèxtils, que a més són reutilitzats o reciclats en un baix percentatge. Malgrat tot, durant els últims anys s’han notat importants augments en la recollida de roba de segona mà per a la seva reutilització, gràcies, en part, a un augment de la consciència ciutadana respecte a la necessitat de reutilitzar els nostres recursos i evitar el màxim els residus que produïm.

Projecte Singular

La nova botiga MODA RE- de Girona s’emmarca dins del Projecte Singular Botigues Responsables per a la Recuperació – Roba@d9, en el qual també participen, a més de la cooperativa Avancem Santa Clara, altres dues entitats cooperatives i de l’economia social, Formació i Treball i Actua. El projecte està promogut per la direcció general d’Economia Social de la Generalitat i compta amb el finançament del Ministeri de Treball i Economia Social. A Girona, l’obertura de la botiga també ha rebut el suport econòmic de l’empresa Inditex.